Blog

19. júna 2024 Rekordný počet škôl vníma dôležitosť vzdelávania o zdravom stravovaní a pohybe

Osveta v oblasti zdravej výživy a aktívneho pohybu je kľúčová od raného veku. Program „Viem, čo zjem“ preto zohráva v tejto oblasti edukácie detí významnú rolu. Svedčí o tom aj ukončený, v poradí už ôsmy ročník programu, do ktorého sa zapojil rekordný počet škôl. Až 27 tisíc žiakov z takmer 500 škôl na celom Slovensku malo možnosť osvojiť si zdravé …

Čítať viac
29. mája 2024 Bezlepkové wafle

Na 8 waflí potrebujeme: Postup Všetky ingrediencie spolu vymiešame metličkou a necháme 5 minút odležať. Waflovač potrieme troškou oleja a nanesieme cesto. Pečieme približne 4 minúty, záleží aj od vášho waflovača. Servírujeme s mandľovým jogurtom, teplým alebo čerstvým ovocím, orechmi, semiačkami, kakaom, čímkoľvek čo máte radi. Ako lahodnú bodku na záver, môžete wafle poliať javorovým …

Čítať viac
24. mája 2024 Pizza z cícerovej múky

Ingrediencie Na 2 väčšie alebo 4 malé cícerové pizza placky potrebujeme: Kešu „syr“: Kešu syr pripravíme vymixovaním všetkých ingrediencií vo výkonnom mixéri. Obloha: Postup V prvom rade si pripravíme cícerovú pizzu a to zmiešaním všetkých ingrediencií do hladkého cesta, podobné tomu palacinkovému. Placky potom smažíme na rozpálenom oleji z prvej strany 5 minút a z …

Čítať viac
14. mája 2024 Zdraví sa lepku vyhýbať nemusia, je to mýtus

Ohľadom lepku a celiakie koluje medzi ľuďmi množstvo mýtov a neoverených informácií. Lepok vraj lepí črevá, priberá sa z neho, zdraví ľudia by sa mu preto mali vyhýbať. Nie je to ale tak. Pri príležitosti Medzinárodného dňa celiakie búrame tieto mýty. Spolu s Markétou Veverkovou, výživovou poradkyňou spoločnosti Nestlé si, okrem iného, vysvetlíme, čo je to lepok, aké miesto …

Čítať viac
17. marca 2024 Avokádová nátierka

Zrelé avokáda ošúpeme a vyberieme kôstky. Dobre ich roztlačíme vidličkou. Pridáme k nim pretlačený cesnak a premiešame. Rajčiny si nakrájame na čo najmenšie kúsky. Nakrájané rajčiny pridáme ku avokádu. Zmes dochutíme soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Ešte raz všetko dobre premiešame. Podávame na celozrnnou chlebíku alebo bagete na raňajky, desiatu alebo večeru. Dobrú chuť.

Čítať viac
30. januára 2024 Školy, zbystrite pozornosť! Opäť sa môžete zapojiť do zábavnej súťaže!

Organizátori programu Viem, čo zjem vyhlasujú súťaž pre zapojené triedy. V súťaži s názvom „Zdravý pohyb máme radi“ majú žiaci za úlohu zhotoviť fotografiu z ľubovoľnej športovej alebo pohybovej aktivity. Tá sa môže uskutočniť kdekoľvek, či už v priestoroch školy alebo vonku, v prírode. Je iba na vás, či pôjde o aktivity v rámci telesného cvičenia, výletu, …

Čítať viac
14. januára 2022 Neparadajková omáčka

Ingrediencie Potrebujeme: Postup Mrkvu, tekvicu, repu, cibuľu očistíme, nakrájame, okoreníme, osolíme, pridáme čerstvý alebo sušený tymián, olej a dáme piecť do rúry, pri 190 stupňoch na 30 minút. Spolu so zeleninou dáme piecť aj celú hlavičku cesnaku, ktorú rozrežene a dole rezom položíme na plech Upečenú zeleninu premiestnime do mixéra, cesnak pekne vytlačíme. Má krásnu …

Čítať viac
14. januára 2022 Krémová papriková omáčka s cestovinami

Ingrediencie Postup Kešu orechy necháme namočiť aspoň dve hodinky pre varením alebo pre urýchlenie ich môžete zaliať vriacou vodou na 30 minút. Cukinu a cibuľu ošúpeme a kapiu očistíme od zrniečok. Zeleninu nakrájame na väčšie kusy, osolíme, okoreníme, pridáme sušenú bazalku a oregano a všetko spolu premiešame s olivovým olejom. Dáme piecť na 35 minút …

Čítať viac