Témy na výučbu

Pre školy sú pripravené učebné materiály k nasledovným témam:

1. tematický celok: Hygiena potravín

Vďaka tejto lekcii sa žiaci oboznámia s problematikou správneho skladovania potravín. Naučia sa, ako čo najlepšie rozmiestniť potraviny v chladničke a naopak, ktorým potravinám vyhovujú izbové teploty. Dozvedia sa, ako narábať s potravinami pred ich prípravou, čo by si mali všímať na obaloch potravín (zloženie, dátum spotreby a minimálna trvanlivosť) a prečo je dôležité mať čisté ruky za každých okolností.

2. tematický celok: Vyvážená strava

Jesť pestro znamená, že človek jedáva dostatočné množstvo rôznych druhov potravín, ktoré obsahujú dôležité živiny. Žiaci sa v tejto lekcii oboznámia so základnými živinami, v ktorých potravinách sa nachádzajú a prečo sú pre naše telo také dôležité (bielkoviny, tuky, sacharidy, minerálne látky a voda). V pestrej strave nájdeme všetko od ovocia až po zeleninu, mäso, oriešky, ryby alebo ryžu. Pomocou zdravého taniera sa žiaci naučia, v akom množstve by sme mali jednotlivé potraviny konzumovať, aby naše telo mohlo správne fungovať.

3. tematický celok: Ovocie a zelenina

Táto lekcia žiakom priblíži, prečo je také dôležité mať vo svojom jedálnom lístku dostatok ovocia a zeleniny. Dozvedia sa, ako by mal vyzerať zdravý tanier, kedy počas dňa by sme mali konzumovať ovocie a kedy zeleninu. V lekcii sa oboznámia tiež s tým, aký je rozdiel medzi lokálnymi a dovážanými potravinami, ktoré bežne konzumujeme. Vďaka kalendáru sezónnych potravín si pripomenú, kedy u nás dozrievajú rôzne druhy ovocia a zeleniny.

4. tematický celok: Riziká nevhodného stravovania

Ide o poučnú lekciu, ktorá žiakom opisuje základné poruchy zlého stravovania, ako je porucha príjmu potravy, prejedanie sa či málo pohybu a tekutín, s ktorými sa môžu stretnúť oni sami alebo ich kamaráti. Dozvedia sa, prečo je pre správne fungovanie tela taký dôležitý príjem živín a dostatok tekutín, no zároveň, ako sa takýmto problémom vyhnúť.

5. tematický celok: Pitný režim

Lekcia, ktorá žiakom pútavo priblíži jednu z najdôležitejších zložiek nášho tela – vodu. V jej úvode si žiaci pripomenú čo to vlastne voda je a aké dôležité funkcie zohráva v ľudskom organizme. Neskôr sa hravou formou dozvedia, aké dôležité je dodržiavať pravidelný pitný režim a akými rôznymi spôsobmi nám telo dáva najavo nedostatok tekutín. Interaktívna hra na záver lekcie preskúša vedomosti žiakov o tom, ktoré nápoje sú pre telo najvhodnejším zdrojom tekutín.

6. tematický celok: Energia

Vďaka tejto najnovšej lekcii sa žiaci hravou formou naučia, aké živiny potrebujú na to, aby mali dostatok energie, vládali sa hýbať, športovať, hrať sa či učiť. Žiaci tak bližšie nazrú do sveta sacharidov, tukov a bielkovín, ktoré prijímajú práve z potravy. Dozvedia sa, v akých potravinách sa jednotlivé živiny nachádzajú, ako vyzerá ich delenie, ale aj to, v akom množstve by ich mali konzumovať a ako ich správne rozdeliť do jednotlivých chodov dňa.

7. tematický celok: Udržateľnosť stravovania – šetrne k prírode

Lekcia je vytvorená v súlade rozdelením základných škôl (platným od roku 2026) pre 1. a 2. cyklus

Pojem udržateľnosti je stále viac aktuálny najmä v súvislosti s pestovaním a kupovaním potravín. Žiaci sa v tejto lekcii okrem iného naučia aplikovať poznatky o správnom triedení, nielen potravinového odpadu. Budú tiež diskutovať a argumentovať o význame šetrného prístupu a to všetko s ohľadom na vplyv k životnému prostrediu.

Aby ste získali prístup k úplnej verzii učebných materiálov, musíte školu zaregistrovať a po registrácii byť na webovej stránke prihlásený/-á.