Neparadajková omáčka

14. januára 2022

Ingrediencie

Potrebujeme:

  • 200 g mrkvy (v očistenom stave)
  • 200 g tekvice (v očistenom stave)
  • 150 g repy (v očistenom stave)
  • 500 ml zeleninového vývaru (prípade pridajte ak chcete mať omáčku redšiu)
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku alebo celá hlavička ak ho budete piecť spolu so zeleninou
  • 1/2 ČL sušeného tymiánu
  • soľ, čierne mleté korenie na dochutenie
  • 1/2 ČL kurkumy limetka alebo citrónová šťava na dochutenie
  • 4 PL oleja
  • bazalka
  • Vegmezán

Postup

Mrkvu, tekvicu, repu, cibuľu očistíme, nakrájame, okoreníme, osolíme, pridáme čerstvý alebo sušený tymián, olej a dáme piecť do rúry, pri 190 stupňoch na 30 minút. Spolu so zeleninou dáme piecť aj celú hlavičku cesnaku, ktorú rozrežene a dole rezom položíme na plech Upečenú zeleninu premiestnime do mixéra, cesnak pekne vytlačíme. Má krásnu karamelovú chuť ako sa piekol vo svojej šupke. Pridáme kurkumu, zeleninový vývar a dobre rozmixujeme do hladka. Môžete použiť aj ponorný mixér. Ak budete mixovať vo vysokom mixéri, dávajte pozor, aby nebola zmes úplne vriaca. Dochutíme čiernym mletým korením, limetkovou alebo citrónovou šťavou a podľa potreby soľou. Servírujeme s obľúbenými cestovinami, bazalkou a s Vegmezánom.

TIP: do omáčky môžete primiešať uvarenú červenú šošovicu alebo beluga šošovicu. Alebo môžete pridať aj osmažený medzi prstami rozmrvený tempeh.

Viac zdravých receptov od autorky Barbory „ReBarbory“ Kyškovej nájdete na blogu: https://rebarbora.blog/